Beach Front Residence Bournemouth

MWA are preparing proposals for the redevelopment of a beach front property in Bournemouth. With its unique position on the coast of Bournemouth, the site offers panoramic views of the English Channel and beyond. A high quality building is proposed to replace the existing property which has been subject to unsympathetic alterations.

Proposals consist of a new-build private dwelling and seek to restore the original hierarchy and grandeur of the existing building.

MWA are proposing a high quality building that will enhance and preserve the Conservation Area. The form of the building has been designed to reference the vernacular architecture that is prevalent in the area.

The new spatial plan informs a relationship of restoring a larger garden to parking ratio. This will increase the biodiversity of the site and allow for a more cohesive aesthetic across the proposal.

The surrounding palette of materials and architecture typologies within the Conservation Area have informed the facade treatments of the proposed development. Locally sourced red brickwork, pan tiles and red herringbone tiles are used throughout. Perforated metal screening on the second floor gables are introduced to conceal the glazing.

Size 11,300 SQ.FT
Client Private
Status Planning
Project Manager Radcliffes
Structural Engineer Expedition
Cost Consultant Wheeler Group
Heritage Consultant Bidwells
Daylight & Sunlight Consultant Malcolm Hollis
Planning Consultant Montagu Evans
Rendering Marek Wojciechowski Architects

Related Projects