Bartholomew Place Apartments City of London

Located in the City of London and neighbouring a 29,000 square foot office and restaurant development by Helical plc, MWA’s client acquired this disused light-industrial building with aspirations to convert it into high end residential apartments. During an initial feasibility study, MWA identified that the daylight sunlight envelope would provide the parameters for the mass and bulk of the proposed scheme. Once a policy-compliant envelope (BRE) was established by specialist consultants, MWA engaged with the City of London via a detailed pre-application process. Following positive pre-application discussions, works have been instructed by the client to prepare a detailed planning application.

The existing building has oversized floor to ceiling heights which allowed us to introduce additional floors within the same envelope. This, coupled with gaining two additional storeys, created a scheme with over double the original floor space. The proposed design takes cues from the sites industrial past, with deep brick piers giving way to Portland stone reveals and Crittal windows.

The rustic brickwork gives way to fluted steel at the top two storeys, further accentuating the robust detailing. Ensuring the new building meets all current codes, disabled access requirements and environmental policy was particularly challenging given the tight footprint and landlocked nature of the site.

Size 7,385 SQ.FT
Client GFZ Developments
Status Planning
Planning Consultant Montagu Evans
Structural Engineer Form SD
M&E Engineer Cundall
Daylight/Sunlight Consultant Malcolm Hollis
Rendering Marek Wojciechowski Architects

Related Projects